GIF: Steve Wilhite

Sursa foto: David Ope
Graphics Interchange Format sau GIF a fost formatul de imagine standard pentru Internet pentru o lunga perioada de timp. Cine nu-și aduce aminte de luminile acelea care mergeau si de bananele care dansau? Formatul grafic a fost creat de Steve Wilhite in 1987. Desi GIFul a fost in mare parte inlocuit de JPG si PNG, exista zvonuri care sugereaza ca am putea asista la o adevarata renastere a GIFurilor.
Internet Explorer 1.0: Thomas Reardon

Sursa foto Wikipedia
Ca si in cazul multor alte produse Microsoft, Internet Explorer nu a aparut in interiorul companiei. Versiunea 1.0 a browserului web a fost o versiune prelucrata a Spyglass Mosaic, a carei licenta Microsoft o cumparase de la Spyglass în 1994. Thomas Reardon de la Microsoft a luat codul Spyglass si l-a dezvoltat in Internet Explorer 1.0, lansat in 1995. Desi conform statisticilor Internet Explorer a pierdut teren in ultima perioada, este in continuare folosit pentru peste 40% din navigarea la nivel mondial de pe computere.
Smiley: Scott Fahlman

Poate ca ar trebui sa-l numim emoticon smiley, dar, pur si simplu, “smiley” are o aderenta atat de puternica in cultura noastra, incat ne vom rezuma la apelativul mai sus mentionat. Scott Fahlman a postat pe un forum de la Universitatea Carnegie Mellon pe 19 septembrie 1982, sugerand ca 🙂 ar putea fi folosit pentru a denumi o gluma si 🙁 folosit pentru ceva care nu este o gluma. De acolo lucrurile au luat amploare, si acum folosim aceste secvente de caractere in majoritatea formelor de comunicare digitala bazata pe text.
PHP: Rasmus Lerdorf

Sursa foto Luc Legacy
PHP se afla in prezent pe locul cinci in TIOBE Programming Community Index. Insa, indiferent de clasament, nimeni nu poate contesta faptul ca este un limbaj de scriptare incredibil de popular, care alimenteaza o portiune foarte mare a siteurilor web de astazi. Lerdorf este creatorul original al PHP in 1995 si, de asemenea, autorul celei de-a doua versiuni.
Intel 4004: Faggin, Hoff, Mazor & Shima

Sursa foto Computer History Museum
Desi nu are legatura directa cu Internetul, Intel 4004 a avut, fara indoiala, un impact major asupra dezvoltarii retelei. Fiind primul microprocesor cu cip unic din lume, putem gasi astazi descendenti directi si indirecti ai modelului 4004 in computerele, smartphone-urile si tabletele din toata lumea.
Cipul a fost proiectat de Federico Faggin, Ted Hoff si Stanley Mazor de la Intel si Masatoshi Shima de la Busicom. 4004 a fost introdus in 1971 si detinea 2.300 de tranzistoare. In comparatie, Intel vorbeste despre introducerea Ivy Bridge, urmatoarea generatie de procesoare ale sale, in 2012, cu 1,4 miliarde de tranzistoare.
Aprecieri
Acestea sunt deci cateva dintre cele mai stralucite minti care au lucrat la tehnologii de Internet interesante in ultimii 40 de ani. Poate ca aceste nume nu au fost atat de sonore si populare precum numele unora dintre colegii lor, dar speram ca am reusit sa iti spunem ceva ce nu stiai deja despre cateva dintre lucrurile pe care le folosesti in fiecare zi. 🙂