Gadget, Sfaturi, SMART Hub, Solutii SMART, Tehnologie smart

Ce este tehnologia Bluetooth? 4 Lucruri pe care nu le stiai

Ce este tehnologia Bluetooth? 4 Lucruri pe care nu le stiai

Inventata de Ericsson in 1994, tehnologia Bluetooth a fost menita sa activeze castile wireless. De atunci s-a extins intr-o varietate larga de aplicatii inclusiv pentru casti, difuzoare, imprimante, controller pentru jocuri video si multe altele.

Tinand cont de importanta acestei tehnologii si folosirea ei intr-un un numar din ce in ce mai mare de aplicatii, iata 6 lucruri interesante despre Bluetooth pe care nu le stiai! 

Si ca sa incepem, ce este tehnologia Bluetooth?

1) Bluetooth este o Tehnologie Wireless Standard

Standardele tehnologiei wireless necesita atat o componenta hardware cat si una software. Este nevoie de componenta hardware pentru a putea transmite semnalul necesar prin frecvente radio, iar software-ul stabileste ce se transmite prin acel semnal si cum este interpretat.

Aceasta inseamna ca pentru a folosi Buletooth, un dispozitiv trebuie sa aiba un circuit integrat minuscul cu radio Bluetooth. Mai inseamna si ca software-ul trebuie sa fie acceptat universal de catre toate dispozitivele (de aici si cuvantul „standard”), altfel nu ar fi in stare sa comunice.

Foto Credit: Phys.Org
2) Bluetooth este denumit dupa un Viking

Jim Kardach citea „Vikingii”, de Frans G. Bengtsson, a carui actiune se desfasoara in epoca Vikingilor si il include pe Harald “Blåtand” Gormsson, regele Danemarcei si al Norvegiei.

Versiunea anglicizata a lui Harald “Blåtand” este Harald Bluetooth. Este cunoscut pentru unirea triburilor vikinge disonante in Regatul Danemarcei. In mod asemanator, Bluetooth este folosit astfel pentru a uni multele protocoale de comunicatii wireless sub un singur standard.

Logo-ul Bluetooth este, de asemenea, o combinatie ale initialelor lui Harals Bluetooth, H.B.

Foto Credit: Broken Secrets
3) Bluetooth este mai bun decat Wi-Fi (Uneori)

Wi-Fi este de asemenea, o tehnologie wireless standard, dar Bluetooth si Wi-Fi servesc doua scopuri distincte. Wi-Fi (care este numele brandului pentru standardul  IEEE.802.11 ) a fost destinat pentru a inlocui cablurile de mare viteza.

De cealalta parte, Bluetooth a fost destinat pentru echipament portabil si aplicatii conexe. Este excelent cand trebuie sa conectezi doua dispozitive cu configuratie minima (adesea doar apasand un buton). Mai mult, pentru ca foloseste semnale slabe, interferentele sunt limitate si dispozitivele pot comunica in medii „zgomotoase”. De aceea…

4) Bluetooth este nemaipomenit pentru internetul obiectelor

In Internetul Industrial al Obiectelor, masinile au adesea nevoie sa trimita impulsuri de date in medii extrem de zgomotoase. Cu potentiale sute de senzori si dispozitive care transmit date, Wi-Fi prezinta prea mare dificultate la configurare.

Un dezavantaj al tehnologiei Bluetooth este ca are o latime de banda mica, dar pentru multe aplicatii industriale, aceasta latime de banda mare nu este necesara.

Foto Credit: Timestech.info