Tehnologie smart

IR, RF si WIFI

Tehnologia infrarosu (IR) este o forma de lumina in afara spectrului vizibil al ochiului uman. Cand este modulat si setat la o anumita frecventa, acesta poate fi folosit pentru a trimite o serie de expuneri unice de lumina IR la un dispozitiv. Fiecare cod unic in infrarosu este apoi interpretat ca o functie specifica de catre dispozitivul care este controlat.

Cele mai multe dispozitive de tehnologie electronica controlate de o telecomanda folosesc tehnologia infrarosu. Acest lucru este comun pentru televizoare, receptoare de satelit, casete de cablu, DVR-uri, majoritatea dispozitivelor STB etc. Tehnologia infrarosu este utilizată si pentru controlul dispozitivelor mecanice, cum ar fi ascensoarele si motoarele.

Frecventele infrarosu utilizate de telecomenzi cu infrarosu sunt: ​​36KHz, 38KHz pana la 56KHz si 455KHz.

Tehnologia prin radiofrecventa (RF) este o forma de unda modulata in spectrul de frecvente radio. Comenzile de la distanta care utilizeaza tehnologia de frecventa radio pot transmite coduri RF unice unui dispozitiv gazda. Dispozitivul gazda trebuie să aiba un receptor RF capabil sa recunoască semnalul RF de la telecomanda. Aparatul poate decoda semnalul si poate efectua o actiune specifica.

Frecventele radio utilizate in unele telecomenzi RF industriale sunt 27MHz, 433MHz, 2.4GHz. Exista si tipuri personalizate de tehnologii RF utilizate pentru controlul consumatorilor si al produselor electronice industriale.

Tehnologia WiFi a fost utilizata ca o metoda de transmitere a unui semnal de control pe o retea Wi-Fi. In timp ce Wifi utilizeaza tehnologia de frecventa radio (MHz), telecomenzile Wifi sunt mai complexe decat telecomenzile standard RF. O telecomanda Wifi trebuie sa se conecteze la o retea Wifi si sa comunice utilizand un protocol Wifi.