Solutii SMART, Tehnologie smart

Protocoale pentru case inteligente pe intelesul tuturor

Cand vorbim despre protocoale, ne referim la modul in care sunt transmise semnalele de la un dispozitiv la un altul pentru a declansa o actiune, cum ar fi, aprinderea si oprirea luminilor. Este esential sa intelegem diferenta dintre protocoale atunci cand alegem dispozitive.

Protocoalele sunt „comunicate” prin Wireless sau Ethernet. Daca te numeri printre primii entuziasti care au adoptat activitatea DIY, s-ar putea sa-ti doresti sa te familiarizezi cu cele mai populare protocoale inainte sa daugi dispozitive noi la propriul tau ecosistem.

Infrarosu

Unul dintre cele mai simple si de incredere protocoale, care in mod normal ofera comunicare unidirectionala. Este alegerea numarul unu pentru telecomenzi, cum ar fi cea pentru televizorul tau.

Ethernet

Comunicare rapida si de incredere prin cablu, cu o raza de actiune de pana la 100m si o susceptibilitate scazuta la interferente electromagnetice.

WiFi

Comunicare wireless rapida si de incredere, cu o raza de actiune de aproximativ 25m.

Bluetooth

Protocol wireless cu raza scurta de acoperire (in jur de 10m), folosit adesea pe telefoane, casti si microfoane. Sistemul sau adaptiv la salturi de frecventa detecteaza semnale existente, precum WiFi, si negociaza o harta a canalului pentru dispozitivele Bluetooth pentru a diminua interferentele.

Thread

Un protocol wireless dezvoltat de catre un grup de companii, printre care si Nest, Samsung, QUALCOMM si OSRAM. A fost conceput pentru a permite dispozitivelor din protocolul sau sa comunice chiar si atunci cand reteaua WiFi cade.

Zigbee

Zigbee este un protocol wireless care functioneaza intr-o retea de tip mesh. Asta inseamna: foloseste un dispozitiv pentru a transmite un semnal altor dispozitive, consolidand si largind reteaua. Zigbee poate fi incorporat in variatoare de intensitate a luminii, incuietori de usi, termostate si multe altele.

Z-Wave

Similar cu Zigbee, Z-Wave este un protocol open source cu retea de tip mesh. Din punct de vedere tehnic, principala diferenta dintre cele doua este debitul de date – Z-Wave este de aproximativ 6 ori mai lent decat Zigbee. Cu toate acestea, necesita mai putina energie ca sa acopere aceeasi raza ca si Zigbee. SmartThings si Lowes folosesc Z-wave.

KNX

KNX este un protocol deschis care este pe piata de zeci de ani si este de asemenea, unul dintre cele mai populare protocoale pentru automatizarea cladirilor. Functioneaza pe mai mult de un nivel fizic, de exemplu: cabluri torsadate, retea Powerline, infrarosu, Ethernet si frecvente radio.

Interoperabilitate si siguranta

Fiecare protocol are propriul sau scop pentru o tehnologie sau alta. Dar daca le vrei pe toate sa functioneze impreuna?

In general, protocoalele nu sunt inca direct compatibile unul cu celalalt. Poti sa eviti inconveninenta printr-un hub care accepta mai multe protocoale – precum un home assistant cu control vocal.

Doar sa ai in vedere ca unele produse au nevoie de un pas in plus pentru a traduce un protocol intr-o limba pe care home assistant-ul pe care il ai poate sa o inteleaga: de exemplu, becurile tale Philips Hue vor vorbi dispozitivului tau Amazon Echo doar printr-un Philips Bridge.

O alta indicatie este ca unele huburi nu sunt pregatite sa identifice orice dispozitiv, chiar daca suporta protocoalele. Poti sa eviti lipsa de interoperabilitate alegand doar produse care folosesc acelasi protocol proprietar.

Pentru a adauga mai multa libertate ca sa adaugi ecosistemului tau dispozitive de la brand-uri diferite, te sfatuim sa faci o cercetare amanuntita inainte sa-ti achizitionezi un nou dispozitiv inteligent.

Un alt pont bun este sa alegi produse certificate. Certificarea se face de catre laboratoarele acreditate de testare si garanteaza ca un produs a fost testat conform standardelor pentru a se conforma directivelor si reglementarilor privind siguranta si performanta.

Faptul ca certificarea nu garanteaza interoperativitatea, demonstreaza preocuparea producatorului pentru testarea produselor sale in timpul fazei de dezvoltare. Cel putin, poti sa fii asigurat ca produsul tau este sigur din punct de vedere electric, mecanic, fotobiologic si chimic si nu va perturba buna functionare a altor dispozitive atunci cand il pornesti.