Sfaturi, Tehnologie smart

3 Moduri in care tehnologia inteligenta ne reduce amprenta de carbon

3 Moduri in care tehnologia inteligenta ne reduce amprenta de carbon

Pamantul sufera modificari semnificative si cele mai multe dintre acestea nu sunt spre mai bine. Schimbarile climatice produc cresteri ale temperaturilor pe intregul glob. Astfel, se schimba modelele de precipitatii, creste nivelului marii – si lista poate continua. Ideea centrala este ca toate aceste modificari afecteaza pamantul si tot ceea ce traieste pe el.

Exista dovezi stiintifice incontestabile care arata ca oamenii sunt principala cauza a schimbarilor climatice. Desi nu facem lucrul acesta in mod intentionat, avem in continuare un impact negativ asupra pamantului si depinde de noi sa il remediem. Datorita tehnologiei, acest lucru nu este doar posibil, ci, mai mult, ne permite sa inversam efectul pe care il avem asupra planetei. Iata cateva dintre modalitatile in care ne ajuta sa reducem amprenta de carbon.

Locuintele inteligene economisesc energie fara nici un strop de efort

Dispozitivele inteligente ajuta pe oricine sa realizeze un consum redus de energie. Termostatele iti monitorizeaza tiparele de comportament acasa si ajusteaza astfel temperatura in mod automat. Termostatele iti permit sa pornesti si sa opresti caldura sau aerul conditionat oriunde te-ai afla. Comutatoarele si becurile inteligente se inchid atunci cand nu este nimeni in camera sau atunci cand dispozitivele electronice nu sunt utilizate. Acestea sunt doar cateva din numeroasele moduri in care o locuinta inteligenta economiseste energie fara niciun efort suplimentar din partea ta.

Sistemele inteligente de trafic reduc emisiile de noxe

Noile sisteme de trafic, precum semafoarele si senzorii, reduc emisiile prin imbunatatirea fluxului de trafic. Cand masinile sunt oprite si asteapta schimbarea semaforului, acestea emit cantitati mari de combustibil. Pentru a combate acest lucru, senzorii instalati pe drumuri detecteaza cand masinile asteapta la un semafor sau cand avem de-a face cu un flux intens de trafic intr-o anumita directie.

Acesti senzori anunta semafoarele cand trebuie sa se schimbe. In felul aceasta, asigura fluidizarea traficului rutier. Unele orase recurg la implementarea ”benzilor flexibile” sau a benzilor inteligente reversibile. Acestea pot fi utilizate pentru traficul care se deplaseaza in orice directie, pe baza schimbarii semnelor de circulatie amplasate deasupra fiecarei benzi. Aceste semne se schimba in functie de modelele de trafic pe parcursul zilei, pentru a fluidiza traficul si pentru a preveni blocajele rutiere.

Retelele si contoarele inteligente ajuta la reducerea consumului de energie

Retelele si contoarele inteligente fac mai mult decat sa se asigure ca locuintele si cladirile au in permanenta electricitate. Acestea colecteaza si analizeaza toate datele privind consumul de energie, care sunt apoi transmise consumatorilor. Acest lucru ii ajuta sa fie constienti de volumul de energie consumat si ii motiveaza, astfel, pe multi sa reduca in mod deliberat consumul zilnic de energie. Retelele inteligente utilizeaza inteligenta artificiala si distribuirea energiei in mod corespunzator. Intreruperile si suprapunerile de energie consuma foarte multa energie, iar retelele inteligente ajuta la evitarea acestora si la economisirea acelei energii valoroase (altfel irosite) pentru momentul in care avem intr-adevar nevoie de ea.

Pe masura ce tehnologia inteligenta continua sa avanseze, cu siguranta vom descoperi cat mai multe modalitati de a o folosi pentru imbunatatirea planetei noastre. Fiecare din noi trebuie sa ne facem partea noastra in acest scop, utilizand tehnologia inteligenta disponibila in prezent pentru a reduce amprenta noastra de carbon. Tehnologia are inca nevoie de asistenta noastra, asa ca trebuie sa ne facem partea noastra cat inca putem.