COVID-19, Sanatate

Astronautii sunt experti in izolare, iata ce ne pot invata

A fi nevoit sa stai izolat creeaza o serie de conditii si cerinte ce pot fi stresante. Cu toate acestea, putem invata cateva lucruri referitor la cum sa facem fata acestor cerinte. Putem invata de la oameni care aleg sa traiasca o viata intreaga in astfel de conditii.

In ciuda imaginii glorificate a profesiei de astronaut, izolarea ramane in continuare o provocare pentru marinarii stelari. Cerintele asociate cu izolarea si inchiderea sunt cunoscute ca avand un coeficient de risc extrem de ridicat in ceea ce priveste zborul spatial cu factor uman de lunga durata, ceea ce inseamna ca au cea mai mare „probabilitate de aparitie si gravitate referitor la impactul lor asupra sanatatii umane, performantei in misiune si calitatii vietii pe termen lung”.

Cu toate acestea, in loc sa banalizam situatia prin care trecem, ne putem uita la experientele astronautilor pentru a gasi ponturi si idei referitoare la cum sa induram cat mai usor propria noastra situatie.

Cum fac fata astronautii?

In timpul pandemiei coronavirusului, astronautii si-au impartasit experientele despre modul in care fac fata vietii in spatiu. Au vorbit despre importanta exercitiilor fizice si a pretuirii timpului petrecut in natura, chiar daca acest lucru are loc intr-un mediu virtual. Au subliniat importanta obiceiului de a gasi un scop si sens in ceea ce se experimenteaza si ceea ce se face, facandu-ne timp pentru a rade si a ne distra si de a investi timp si efort in relatiile sociale.

Astronautul britanic Tim Peake a vorbit despre importanta structurii si rutinei, in timp ce alti astronauti ai Agentiei Spațiale Europene au făcut referire la luarea unor masuri corective timpurii in cazul in care sanatatea, bunastarea si relatiile sociale incep sa se deterioreze.

Astronautii stiu un lucru sau doua despre izolare.

Scrierea intr-un jurnal ofera, de asemenea, o modalitate excelenta de a reflecta asupra diverselor surse de stres.

Echipat cu aceste cunoștinte, este posibil sa raspunzi in mod flexibil si adaptabil pentru a reduce stresul inainte ca acesta sa devina o problema mai mare. In plus, astronautii au vorbit despre utilizarea diferitelor metode de reducere a stresului, care ne ajuta sa ii facem fata cu mai mult success, pornind de la exercitii de relaxare si respiratie pana la abilitati mentale.

Invingerea monotoniei

O provocare majora careia trebuie sa ii facem fata atunci cand suntem obligati sa petrecem timp in izolare dar si in medii extreme, cum ar fi spatiul, este monotonia. Desi acest lucru poate parea evident, impartirea timpului pe durate mici si concentrarea asupra viitorului foarte apropiat poate fi o strategie utila.

Astronautii vorbesc in mod regulat despre sarbatorirea a tot felul de evenimente, si, in special, despre a petrece timp impreuna la masa, ca modalitate de a-si face timpul petrecut in spatiu mai interesant. Altii au sugerat cautarea de noi hobby-uri sau efectuarea lucrurilor pe care ti-ai dorit intotdeauna sa le faci, dar nu ai avut timp.

Cum poate ajuta tehnologia?

Instrumentele digitale ne pot oferi un sistem pentru a mentine un fel de legatura sociala cu oamenii de care suntem separati. In spatiu, astronautii organizeaza conferințe private de familie pentru a discuta in mod regulat cu cei dragi.

Cu toate acestea, una dintre posibilele provocari in ceaa ce privește accesul virtual este faptul ca așteptarile trebuie gestionate. Daca stabiliti apeluri regulate cu familia, luati in considerare stabilirea unor limite in ceea ce priveste momentul, frecventa si lucrurile la care ar trebui sa va asteptati.

Per total, a fi izolat si limitat la un anumit spatiu inchis este o experienta provocatoare pentru multi oameni. Insa daca privim la un cadru in care izolarea si inchiderea reprezinta norma, am putea invata cum sa facem aceasta experienta putin mai tolerabila.