Solutii SMART

Port unic pentru dispozitive electronice mici

Port unic pentru dispozitive electronice mici

De la directivă la acțiune este cale lungă, dar lucrurile încep să se miște până la urmă.

De mai bine de 10 ani, UE încearcă să găsească soluții pentru reducerea deșeurilor electronice. Acestea au un impact negativ masiv asupra mediului, iar cantitățile anuale de astfel de deșeuri sunt îngrijorătoare.

După lungi tratative și tergiversări, actul legislativ care impune implementarea portului unic la dispozitivele electronice mici, a fost aprobat pe 4 octombrie anul acesta. România dar și celelalte state membre UE, au la dispoziție doi ani pentru a pune în aplicare legea.

Astfel, începând cu anul 2024 portul USB-C va fi unic pentru toate dispozitivele electronice mici, aici incluzând-se nu doar telefoanele, ci și tabletele, camerele digitale, etc.

Port unic pentru dispozitive electronice mici
Sursă foto: Envato.com

Dacă până acum de fiecare dată când achiziționam un telefon mobil, acesta venea la pachet și cu un încărcător, acum vom avea opțiunea de a alege achiziționarea încărcătorului.

Și încă o veste bună este că din 2026, toate laptopurile vândute în UE vor fi dotate cu port USB-C.

Deci cu un singur încărcător, o să-ți poți alimenta nu doar telefonul ci și laptopul, sau simultan mai multe dispozitive în funcție de tipul de încărcător și de puterea acestuia.

În sfârșit nu ne vom mai împiedica de atâtea încărcătoare și cabluri, prin casă!

Nu trebuie să vă faceți griji în ce privește transferul de date. Portul USB-C va putea acoperi ambele cerințe, atât încărcarea dispozitivelor cât și transferul de date.

Pentru dispozitivele vechi, alternativa va fi un adaptor. Din fericire piața este destul de ofertantă la acest capitol, și va mai fi o perioadă.

În timp, dispozitivele cu alte tipuri de porturi vor dispărea de pe piață, urmând a fi înlocuite de cele care corespund noilor reglementări.

Schimbările climatice se resimt din ce în ce mai puternic, de la an la an. 

Fiecare măsură care se ia pentru protejarea lumii în care trăim este un motiv de bucurie și sperăm la cât mai multe în acest sens.

Gânduri bune!