Sfaturi

Lumina caldă sau lumină rece?

Lumina caldă sau lumină rece?

Dacă și voi aveți această dilemă este bine de știut că lucrurile sunt relativ simple.

Nici una, nici alta… Nu se alege temperatura culorii după preferințe, ci în funcție de utilitate.

Dar haideți să vedem mai întâi ce este această temperatură a culorii sursei de lumină.

Când un bec se aprinde, filamentul acestuia se încălzește treptat, trecând de la un roșu aprins până la albastru. Inițial lumina emanată este caldă. Pe măsură ce filamentul se încălzește aceasta capătă tonuri din ce în ce mai reci. Temperatura culorii se măsoară în grade Kelvin. Un număr redus de grade Kelvin este asociat cu o culoare caldă, în timp ce un număr mare de grade Kelvin presupune o lumină albă rece.

Lumina caldă

Până la 2000, 2500 de grade Kelvin, lumina emanată este una caldă. Și de cele mai multe ori este și cea preferată de majoritatea dintre noi. Recomandată în general pentru spațiile în care ne relaxăm după o zi de muncă, se pretează deci pentru dormitoare, living room, și alte spații de relaxare.

Lumina naturală

De la 2700 K pana la 4000 K vorbim de o temperatură a culorii asemănătoare cu cea a luminii naturale. Este ideală pentru spațiile în care lucrăm, în care desfășurăm activități care necesită atenție la detalii. Se recomandă pentru camera copilului, mai ales a școlarului, în bucătarii, etc.

Lumina rece

La peste 5000K, lumina bate spre albăstrui. Este de obicei temperatura recomandată pentru cei care lucrează foarte mult la calculator, în spații comerciale, industriale, etc. Nu obosește deloc ochii și stimulează atenția și capacitatea de concentrare.

Nu doar lumina joacă un rol important în viața noastră de zi cu zi, dar și temperatura acesteia este la fel de importantă. Ne poate ajuta să ne relaxăm sau să ne desfășurăm activitatea la capacitate maximă. În concluzie, alege temperatura corespunzătoare tipului de activitate desfășurate în spațiul ales. Gânduri bune!