COVID-19, Sanatate, Tehnologie smart

COVID-19 | Tehnologie smart pentru masurarea distantei sociale

tehnologie smart

Mai multe tari au introdus masuri de distantare sociala pentru a incetini raspandirea pandemiei COVID-19. Pentru a intelege daca aceste recomandari sunt eficiente, trebuie sa evaluam cat de bine sunt respectate.

Observatorul Urban al Universitatii Newcastle a fost infiintat pentru a intelege mai bine dinamica miscarii dintr-un oras. Acesta foloseste mii de senzori si acorduri de partajare a datelor pentru a monitoriza circulatia in oras. De la traficul si fluxul pietonal, la congestionare, ocuparea parcarilor si trackerele GPS ale autobuzului. De asemenea, monitorizeaza consumului de energie, calitatea aerului, clima si multe alte variabile.

Schimbarea miscarii

Au fost analizate peste 1.8 milioarde de bucati individuale de date observationale, precum si alte surse de date cu algoritmi de invatare profunda. Acestea informeaza si actualizeaza tabloul de bord in timp real.

In graficul de mai sus, datele in timp real ale senzorilor pietonali sunt prezentate ca linii solide. Zonele umbrite sunt fluxuri „normale” de pietoni inainte de interdictie. Senzorii monitorizeaza de obicei fluxurile pietonale in doua directii in fiecare ora. Ulterior, este comparat cu aceeasi zi din anul precedent. Varfurile din grafic reprezinta un volum crescut de miscare. Cu toate acestea, de la implementarea unor noi reguli de circulatie, au fost in general observate numai varfuri mici.

Cercetarile acestui studiu au descoperit ca circulatia pietonilor s-a redus cu 95% in comparatie cu media anuala. Acest rezultat atesta faptul ca, oamenii au respectat indeaproape noile reglementari ale circulatiei. Cu toate acestea, cea mai puternica scadere a avut loc numai in urma reglementarilor stricte introduse la data de 23 martie.

People Movement Indicator. The Newcastle Urban Observatory

De asemenea, s-a sugerat ca oamenii sa stea la o distanta de cel putin 2 metri atunci cand sunt afara. Acest sfat a fost universal preluat, insa, este dificil de spus daca este respectat. Folosind viziunea computerizata si procesarea imaginilor, echipa de la Observatorul Urban a dezvoltat algoritmi care pot masura automat distantarea sociala in anumite zone publice.

Aceasta analiza asupra situatiei actuale prezinta o oportunitate de a fi mai bine pregatit pentru o  urmatoare posibila criza sau de a cuantifica impacturile schimbarilor sociale la scara larga.